Na súťaži o Cenu Michala Bosáka sa zúčastnili stredoškoláci s 82 projektmi

31.10.2004 Celý región

Do štvrtého ročníka celoslovenskej súťaže o Cenu Michala Bosáka sa prihlásili stredoškoláci s 82 ekonomickými projektmi. Víťaz Matej Mihálik z Gymnázia L. No...
Do štvrtého ročníka celoslovenskej súťaže o Cenu Michala Bosáka sa prihlásili stredoškoláci s 82 ekonomickými projektmi. Víťaz Matej Mihálik z Gymnázia L. Novomeského v Bratislave odišiel 28. októbra na 10-dňový pobyt do USA spolu s organizátorom akcie Rudolfom Bosákom, prezidentom Spoločnosti Michala Bosáka (SMB) so sídlom v Prešove. Vyhodnotenie sa konalo pred nedávnom v Národnej banke Slovenska v Bratislave.

Víťaz uspel s prácou na tému Paintball vo Vajnoroch. Bosák konštatoval, že kvalita predkladaných prác je čoraz vyššia, a to aj vďaka starostlivosti a záujmu pedagógov o túto aktivitu.
Držiteľka druhého miesta Mária Vojtková, štvrtáčka, \"čistá jednotkárka\" na Obchodnej akadémii (OA) v Prešove, sa 18. októbra vrátila z týždenného pobytu v Moskve spolu s ďalšími laureátkami Darinou Harmatovou z OA v Modrom Kameni a Dášou Mišovičovou z Dievčenskej odbornej školy v Oravskom Podzámku.
Prešovčanka je jedinou reprezentantkou Prešovského kraja, ktorá sa dostala do prvej dvadsiatky vyhodnotených účastníkov. Navyše je prvou súťažiacou z OA v Prešove a hneď úspešnou. Obsahom jej projektu pod vedením učiteľky školy Daniely Mitaľovej je hra o investovaní do podielových fondov. K námetu sa dostala po tom, čo na brigáde zarobila peniaze a rozmýšľala ako ich investovať. \"Moja hra bude sprístupnená na internetovej stránke školy a ak sa podarí urobiť ešte aj ďalšie technické opatrenia, bude voľne prístupná, \" dodala.
Bosák pri tejto príležitosti uviedol, že odmenení riešitelia z predchádzajúcich ročníkov sú teraz úspešnými vysokoškolskými študentmi a rozvíjajú svoje projekty. Želal by si len, aby sa vyrovnal počet súťažiacich medzi západným a východným Slovenskom. Už aj preto, že muž, po ktorom je súťaž pomenovaná a jeho podpis sa objavil na americkej desaťdolárovke začiatkom 20. storočia pochádzal z obce na východnom Slovensku. Žil v rokoch 1869 - 1937.
Od začiatku sa súťaž koná pod záštitou ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana.
SMB vznikla ako združenie občanov Slovenska, Česka a USA v roku 1999. Okrem iného vydala knihu Michal Bosák - americký bankár zo Šariša. Jej anglická verzia vyšla v roku 1999 a v tomto roku sa chystá krst jej ruského vydania.
(jj)
 

Vyberte región